Μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια;;;

Αρ. Πρωτ. : 2765 // 27-08 -2012

Όταν η Πολιτεία δεν μπορεί να διασφαλίσει τον Αρχηγό Σώματος Ασφάλειας, μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια;

Προς : Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια

Κοιν. : Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Παναγιώτη Μπονάτσο

Κύριε Υπουργέ,

Ο σχεδιασμός της «ασφάλειας» σε κάθε επίπεδο, είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση, θεώρηση και εκτίμηση του κινδύνου και  στην συνέχεια θωράκιση με λήψη κατάλληλων μέτρων και καθορισμό διαδικασιών υλοποίησής τους.

Προ αρκετών μηνών μετά την εκδήλωση επίθεσης στο οικογενειακό αυτοκίνητο του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (Ιαν. 2012) εκδηλώσαμε δημόσια παρέμβαση εκδηλώνοντας την ανησυχία μας για την κρισιμότητα του περιστατικού, που παρά την υποβάθμισή του, έπρεπε ήδη να επιβάλλει λήψη αποφάσεων- μέτρων σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς ουδείς από τους επικεφαλείς του σχεδιασμού της δημόσιας ασφάλειας έλαβε σοβαρά τις αιτιάσεις μας.

Προ ολίγων ημερών πληροφορηθήκαμε εκ νέου ότι σημειώθηκε διάρρηξη στην οικία του κ. Αρχηγού του Π.Σ. Πέρα από τις αιτίες των παραπάνω, οι πράξεις αυτές αποτελούν  «κρίσιμα περιστατικά» γιατί δείχνει στην Eλληνική κοινωνία ότι ο ένας εκ των τριών ηγετών των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας (της Δημοκρατικής ομαλότητας) της χώρας, «βάλλεται» με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία,γεγονός που από μόνο του, φανερώνει  «τρωτότητα» των σχεδιασμών ασφαλείας και της λειτουργίας των οργάνων της Διοίκησης που αποφασίζουν την εφαρμογή τους.

Το παραπάνω γεγονός δημιουργεί κλίμα ανησυχίας, στις τάξεις των Αξιωματικών του  Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι  εκ της αποστολής τους, έρχονται σε επαφή με ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, όπως η προανάκριση του εγκλήματος του εμπρησμού, η βεβαίωση της αρτιότητας της πυροπροστασίας, ο συντονισμός  των επιχειρήσεων πυρόσβεσης –  διάσωσης και  γενικότερα η διαχείριση  κρίσεων που πολλές φορές ξεπερνούν τη συμμετρία της καθημερινότητας.

Κύριε Υπουργέ,

Όταν δεν μπορεί να προστατευτεί επαρκώς ο  επικεφαλής του επιχειρησιακού φορέα της πολιτικής προστασίας της χώρας, πόσο ασφαλείς μπορούν να νιώθουν οι υφιστάμενοι του και πολύ περισσότερο οι πολίτες αυτής της χώρας;

Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα εισακουστούν οι αιτιάσεις μας.