«Ιστορία που επαναλαμβάνεται δεν θα ‘ναι φάρσα, θα είναι τραγωδία»

2014-07-05

Προς Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Β. Κικίλια

Κύριε Υπουργέ,

Η Ένωσή μας εγκαίρως, με μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις για τα φλέγοντα προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας- δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι. Τώρα που οι πυρκαγιές, που απευχηθήκαμε, έκαναν την επανεμφάνισή τους με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην πατρίδα μας, και επειδή μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν η συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε τα προβλήματα, απευθύνουμε για άλλη μια φορά δημόσια την «κραυγή της αγωνίας μας».

1. Το καλοκαίρι αυτό σαφώς και ήταν γνωστό ότι έχει πρόβλεψη αυξημένης επικινδυνότητας. Σαφή είναι προς την κατεύθυνση αυτή η δήλωση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων Ν. Μπόκαρη : «οι όψιμες βροχές που είχαμε φέτος έχουν προκαλέσει μια έντονη παρεδαφιαία βλάστηση η οποία σε περίπτωση πυρκαγιάς θα δυσκολέψει τις προσπάθειες κατάσβεσής της. Έχουν μεγαλώσει τα περιαστικά άνθη και αυτό δυστυχώς θα δυσχεράνει τις προσπάθειες κατάσβεσης».
2. Οι εργασίες πρόληψης, παρά την έγκαιρη ανακοίνωση και προώθηση των πιστώσεων στους ΟΤΑ, δεν έχουν υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Μανώλη Αγγελάκα : «Η χρηματοδότηση στους δήμους, συνολικά 18,4 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά, έχει καταβληθεί για μία ακόμα φορά έγκαιρα επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία στην Αυτοδιοίκηση. Αυτά που μπορεί να δώσει η πατρίδα για καθαρισμούς έχουν δοθεί έγκαιρα. Αλλά μόνο ένα 10% των δήμων έχει ανταποκριθεί, υλοποιώντας σχετικά έργα».
3. Η δυνατότητα των εθνικών εναερίων πυροσβεστικών μέσων, είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, λόγω τόσο του μικρού αριθμού τους όσο και της μεγάλης ηλικίας τους, γεγονός που το αποδέχτηκε και ο απερχόμενος Υπουργός κ. Δένδιας λέγοντας : «Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πόσα αεροπλάνα θα έχουμε κάθε μέρα. Δηλαδή θεωρητικά στα χαρτιά έχεις Α αριθμό, αλλά η διαθεσιμότητα είναι πολύ πιο περιορισμένη». Τη δυσκολία της γενικής κατάστασης της ετοιμότητας του πυροσβεστικού μηχανισμού την περιέγραψε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και τόμο ειδικά για μας λέγοντας : «Θαύματα δεν ξέρω να κάνω. Θα έχουμε πολύ δύσκολη χρονιά. Μπορώ όμως να σας πω ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας. Προσπαθούμε να καταφέρουμε ότι κάναμε πέρυσι και αν το καταφέρουμε θα είναι ένα θαύμα. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα»
4. Η αλλαγή στην σκυτάλη της ηγεσίας των αυτοδιοικητικών οργανισμών, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, μας ανησύχησε ιδιαίτερα, όλο τον προηγούμενο καιρό, κάνοντας δημόσιες εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς φαίνεται ότι επιβεβαιωνόμαστε ακούγοντας και την έκκληση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος : «… υπάρχει ένα πρόβλημα με ανθρώπους που έχουν χάσει από τις δημοτικές εκλογές και αυτό είναι ένα φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα, αυτό θέλει ένα ιδιαίτερο χειρισμό…».
5. Πέρα από τα παραπάνω, τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι φλέγοντα και θίγουν την ίδια την επιχειρησιακή ετοιμότητα του:

  • Υπάρχει μεγάλος αριθμός παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοσή τους αλλά και την αύξηση του κόστους συντήρησης – επισκευών τους
  • Δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια προμήθεια ελαστικών για τα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται οχήματα ή να κυκλοφορούν με αυξημένες πιθανότητες «αστοχίας»
  • Το πυροσβεστικό προσωπικό στην πλειονότητά του δεν του έχει χορηγηθεί εδώ και πολύ καιρό η προβλεπόμενη φόρμα εργασίας καθώς και τα υπόλοιπα Μ.Α.Π.
  • Το 1/3 του πυροσβεστικού προσωπικού, δεν έχει τη δυνατότητα της πλήρης εργασιακής απασχόλησης (ΠΠΥ) καθόσον περιορίζεται από το εργασιακό του καθεστώς και τις εγκεκριμένες πιστώσεις για την εκτέλεση εργασίας τις νύχτες, τις Κυριακές, τις αργίες, πέραν του ωραρίου, καθώς και σε αποστολές εκτός έδρας της υπηρεσίας τους.

Κύριε Υπουργέ,

Θέλουμε να είστε σίγουρος ότι «Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, όμως, για μία ακόμη χρονιά θα κάνουν με αυταπάρνηση το καθήκον τους», όπως δηλώσατε στην πρόσφατη σύσκεψη στο ΑΠΣ. Χρόνια τώρα οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνουν με αυταπάρνηση και υψηλό επαγγελματισμό τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα, αφήνοντας δυστυχώς και νεκρούς συναδέλφους τους «δικούς μας ήρωες» στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Δυστυχώς αυτό δεν φτάνει. Πρέπει και η Πολιτεία να κάνει το δικό της καθήκον. Να επιλύσει τα προαναφερόμενα προβλήματα, αν θέλει η μάχη με τον πύρινο όλεθρο να είναι αποτελεσματική. Γιατί η προστασία του εθνικού φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής και περιουσίας των πολιτών δεν έχει υπολογίσιμο κόστος, έχει ανυπολόγιστη αξία..