Ζητούνται στοχευμένες παρεμβάσεις σε «άστοχες επιλογές»

Αρ. Πρωτ. : 4042 // 23-08-2016

ΠΡΟΣ: Αν. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Τόσκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  1. κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας
  2. κ. Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος

Αξιότιμε κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ

Στις 5 Μαΐου, αμέσως μετά την δημοσίευση του ΠΔ 44/2016, που αφορά τις διαδικασίες για την εισαγωγή στις Σχολές Πυροσβεστών και Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, σας αποστείλαμε σχετική επιστολή που σας επισημαίναμε τις απόψεις μας και τις ουσιαστικές διαφωνίες μας για τις ρυθμίσεις του, μιας και το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον πυροσβεστικό οργανισμό.

Απόψεις που δυστυχώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να σας εκφράσουμε στην διαδικασία σύνταξης του ΠΔ, αφού ουδέποτε κληθήκαμε προς τούτο. Δυστυχώς οι συγκεκριμένες απόψεις μας, αντιμετωπίσθηκαν από εσάς συλλήβδην ως “άστοχα σχόλια”, και στην μία και μοναδική απάντηση από εσάς που διαθέτουμε στο Αρχείο μας, σε τόσες παρεμβάσεις που σας έχουμε απευθύνει, μας χαρακτηρίσατε με εκφράσεις που κινούνται, αν δεν τα ξεπερνούν, στα όρια της ύβρης, αποδίδοντας μας, «παραγωγή εντυπωσιοθηριακών, ανειλικρινών ανακοινώσεων, με άγνοια των πραγματικών συνθηκών, με επίδειξη προκατάληψης, αντιπολιτευτισμού, συντεχνιασμού και μισαλλοδοξίας».

Επίσης στον επίλογο της επιστολής σας τίθεται και η πρωτοφανή για τον “πολιτικό πολιτισμό μας” προειδοποίηση, ότι το “Προεδρείο μας θα βαδίσει μόνο και έρημο, χωρίς συνομιλητές, ενόσω επιμένει σε αυτή την αδιέξοδη τακτική του”, δηλαδή, μεθερμηνευόμενον, επί της ουσίας, το σωματείο πρέπει να συμφωνεί με την εργοδοσία και μέχρι τότε ο εργοδότης δεν κάνει διάλογο μαζί του,

Παρά τα παραπάνω, προσηλωμένοι στην ουσία και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο Π.Δ. αφορούσε τους διαγωνιζόμενους μαθητές των Πανελληνίων που θα επέλεγαν τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, δεν θελήσαμε την συγκεκριμένη στιγμή να φορτίσουμε το κλίμα. Αναμείναμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών, έχοντας πρώτιστη προτεραιότητα να επιτύχει το εγχείρημα των πανελληνίων εξετάσεων για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όραμα και στόχος της Ένωσής μας πολλών ετών, που πήρε σάρκα και οστά και με την πίεση μας στο Ν.4249/2014.

Τώρα που το εγχείρημα για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε, επανερχόμαστε για να επαναφέρουμε τα όσα σας είχαμε επισημάνει, προκειμένου να καθιερωθεί ένα θεσμκό πλαίσιο εισαγωγής, όσο το δυνατόν αρτιότερο και ανταποκρινόμενο στις πυροσβεστικές απαιτήσεις.

  1. Αναφορικά με την ποσόστωση 5% των Εθελοντών Πυροσβεστών, θεωρούμε ότι δεν υποστηρίχτηκε επαρκώς τεχνοκρατικά η πρόταση του Υπουργείου για 10%, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν πρόχειρη σε βαθμό αντισυνταγματικότητας η αντίστοιχη προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ .
  2. Η πρόβλεψη για καθιέρωση ειδικής κατηγορίας υποψηφίων, με προσόν το θρήσκευμα συγκεκριμένης μειονότητας, συγκεκριμένης περιοχής της πατρίδας μας, υπό το πρίσμα των σημερινών γεωπολιτικών εξελίξεων, εμπεριέχει ακατανόητο σε εμάς συμβολισμό, και αντιβαίνει σε μια βασική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκάθαρα έχει διακηρύξει: “εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων ανάμεσα στους πολίτες με βάση τις θρησκευτικές τους δοξασίες (σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης κλπ).” https://www.syn.gr/programma/b20.htm. Εδώ επίσης να επισημάνουμε ότι για την συγκεκριμένη, αιτίασή μας, μας κατηγορήσατε ως “αμύντορες ενός κακού εθνικιστικού πνεύματος” χάριν του οποίου παραβλέπουμε τον υγιή πατριωτισμό και τις σχετικές προσπάθειες που καταβάλλεται, έστω και στα πλαίσια συμβολισμού”.

Εκ φύσεως επαγγέλματος, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, διακατεχόμαστε από βαθύ υπερεθνικό, υπερφυλετικό, ουμανιστικό και αλτρουιστικό πνεύμα, καθότι ουδόλως μας ενδιαφέρει η εθνικότητα, το φύλλο, η γλώσσα, το θρήσκευμα και οι πεποιθήσεις των “κινδυνευόντων ανθρώπων” στους οποίους όταν κληθούμε συντρέχουμε με κίνδυνο ζωής να διασώσουμε. Αναφορικά με τον υγιή πατριωτισμό, θα βρίσκαμε πάντως έναν εξαιρετικά ισχυρό συμβολισμό, αν δίνατε την αντίστοιχη ποσόστωση στους συμπολίτες μας τρίτεκνους – πολύτεκνους, που πραγματικά στηρίζουν το μέλλον της πατρίδας.

  1. Σας επισημάναμε επίσης το αρνητικό της αφαίρεσης των εμβληματικών αθλητικών δοκιμασιών του πυροσβεστικού επαγγέλματος, δηλ. η ανάβαση – κατάβαση σε ολκωτή πυροσβεστική κλίμακα και το βάδισμα σε δοκό, από τις αθλητικές δοκιμασίες. Η απάντησή σας ότι οι επιλεγόμενες αθλητικές δοκιμασίες ακολούθησαν το πρόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ, και ότι ελήφθη υπόψη η αναμενόμενη αθρόα προσέλευση ενδιαφερομένων νέων υποψηφίων, θεωρούμε ΄οτι πλέον θα την έχετε αναθεωρήσει καθότι στον επαρκή πλέον χρόνο της θητείας σας, έχετε κατανοήσει τις διαφορές αστυνομικού και πυροσβεστικού επαγγέλματος και καθότι είδατε ότι δεν υπήρξε αθρόα προσέλευση που θα καθιστούσε απρόσφορες τις πυροσβεστικές αθλητικές δοκιμασίες.

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και μια σειρά άλλα ακόμα ζητήματα πυροσβεστικής εκπαίδευσης που χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις και που άμεσα, θέλουμε αυτή τη φορά να πιστεύουμε, μετά από διαβούλευση θα προωθηθούν.

Αξιότιμε κ. Αναπλ. Υπουργέ

Παρά την διαφαινόμενη μας, μεγάλη διάσταση απόψεων στα ζητήματα αντίληψης και λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου και της διαβούλευσης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποδέχεστε την βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ουσιαστικό στοιχείο αλλαγών στο Κράτος, είναι η ενίσχυση του ρόλου των αιρετών συλλογικών οργάνων της λαϊκής κυριαρχίας και η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων σε κάθε επίπεδο.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας προς αυτή την κατεύθυνση, για ουσιαστικό διάλογο επί των φλεγόντων θεμάτων που απασχολούν το ΠΣ. Προς τούτο σας έχουμε απευθύνει αίτηση συνάντησης, την οποία και επαναλαμβάνουμε με την παρούσα.