Πυροσβέστης, επιχειρώντας “τις μετρητοίς” και αποζημιώμενος επί “πιστώσει”.

Χρονιάρικη πλέον η οφειλή των αποζημιώσεων των εκτός έδρας του πυροσβεστικού προσωπικού

Προς: Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκα

ΚΟΙΝ. Γραφείο κ. Πρωθυπουργού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου οι Πυροσβέστες σε όλη τη χώρα, πέρα από την κατάσταση της εκτεταμένης “επιφυλακής” που όπως σας επισημάναμε σε προηγούμενη παρέμβασή μας, σημαίνει “τσάμπα” εργασία, βρίσκονται και υπό καθεστώς “διαρκούς κινητικότητας”, μετακινούμενοι ως προς ενίσχυση στην κατάσβεση πυρκαγιών από όλη τη χώρα προς όλη την χώρα.

Η εφαρμογή της “μεταναστευτικής επιχειρησιακής τακτικής” σε πανελλήνια έκταση για τόσες πολλές μέρες, σαφώς και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δικαιολογείται από την έκταση των εκδηλούμενων συμβάντων, αλλά όπως και στην περίπτωση των επιφυλακών, προσπαθεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο το τεράστιο κενό που προέκυψε από τις εκατοντάδες μεταθέσεις που έγιναν στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου προς τα αεροδρόμια ιδιωτικής εκμετάλλευσης, αλλά και της περιορισμένης δυνατότητας, λόγω πιστώσεων, πλήρους εργασιακής απασχόλησης του συνόλου του επί συμβάσει προσωπικού.

Πρακτικά δηλ. με τη μέθοδο της ΤΣΑΜΠΑ εργασίας μέσω της ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ, και της “επί ΠΙΣΤΩΣΕΙ” αποζημίωσης των εκτός έδρας, επιχειρείται να αναπληρωθούν τα παραπάνω κενά που δημιούργησαν οι πολιτικές επιλογές. Και βέβαια οι συνάδελφοι εντός ολίγων λεπτών, αμά τη λήψη της σχετικής διαταγής, εκκινούν προς άπασα προορισμό, με κάθε μέσο, με άγνωστο πολλές φορές το χρόνο παραμονής και επιστροφής, και με συνθήκες που προφανώς σας είναι γνωστές. Δυστυχώς η αποζημίωση των πενιχρών εκτός έδρας, που δικαιούνται, η Πολιτεία τους τα έχει καταστήσει ληξιπρόθεσμα, αφού δεν έχουν πληρωθεί ούτε αυτά της αντιπυρικής περιόδου του 2016. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι περαιτέρω ΦΤΩΧΕΙΑ και από αυτή τα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχουμε περίσσευμα,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Ο Αξιότιμος κύριος Πρωθυπουργός, πριν λίγες ημέρες δήλωσε, προφανώς απευθυνόμενος και προς σε εσάς, ότι “… ¨Εάν στο παραμικρό μπορούμε να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια σας… Αυτή τη στιγμή όλοι οι Έλληνες σας εκφράζουμε μία απέραντη ευγνωμοσύνη”. Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλουμε κάτι παραπάνω, από τα δικαιούμενα και οφειλόμενα. Διασφαλίστε άμεσα την πληρωμή των οφειλόμενων από το 2016 εκτός έδρας αποζημιώσεων και την άμεση πληρωμή των αντίστοιχων φετινών, σε “στρατιωτικό χρόνο” όπως λέτε εσείς και σε “πυροσβεστικό χρόνο” όπως λέμε εμείς.

Πέρα από τα παραπάνω, ειδικά αυτή την περίοδο που οι πυροσβεστικές φαμίλιες, όπως και όλων των συμπολιτών μας, βομβαρδίζονται από τα σημειώματα εφορίας, ΕΝΦΙΑ κλπ οφειλών του δημοσίου, που απαιτούν την άμεση εξόφληση επί απειλή κατασχέσεων, είναι τουλάχιστον εξωφρενικό η επί ένα χρόνο μη καταβολή των εκτός έδρας αποζημιώσεων του πυροσβεστικού προσωπικού. Γιατί το “ευχαριστώ” της Πολιτείας στον “Ήρωα Πυροσβέστη” αρχίζει να θυμίζει την κλασσική ελληνική ταινία “Ήρως με παντούφλες”.