O δικός μας απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου

Στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου του θέρους του 2017, δεν θα μπούμε στην παράθεση αριθμών καμένων εκτάσεων και των στατιστικών των καλύτερων και χειρότερων συγκρίσεων, άλλωστε και ένα πεύκο καμένο είναι πληγή στο κορμί της πολύτιμης πατρίδας μας. Η ολοκλήρωση της αντιπυρικής είναι για μας η συμβολική στιγμή για να ξανακρούσουμε το καμπανάκι του κινδύνου, ακόμα πιο νωρίς, σε Κυβέρνηση – Πολιτεία και Κοινωνία για την ερχόμενη αντιπυρική, για να διορθωθούν οι «στρεβλώσεις» των πολιτικών επιλογών ή των υστερήσεων στο σύνολο του δασοπροστατευτικού μηχανισμού.

Από την δική μας πλευρά, ως στελέχη του ΠΣ θα πρέπει να καταθέσουμε σε αυτόν τον απολογισμό, ότι χρησιμοποιήσαμε όλους τους πόρους σε προσωπικό και μέσα που μας έχουν διατεθεί:

  1. Πυροσβεστικό προσωπικό χωρισμένο σε τέσσερις εργασιακές κατηγορίες, με διαφορετικό ασφαλιστικό, μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς (μόνιμο, ΠΠΥ (3ετείς), ΠΠΥ (5ετείς), συμβασιούχους)
  2. Προσωπικό στο σύνολό του, που επιχείρησε χωρίς να διαθέτει το σύνολο των Μέσα Ατομικής Προστασίας, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο υγείας και ασφάλειας, εκτεθειμένο σε ένα αντεργατικό πλαίσιο παροχής απλήρωτης υπερεργασίας, απροστάτευτο από εξοντωτικές μεταθέσεις-μετακινήσεις, μετά την τελευταία τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων.
  3. Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με εκατοντάδες κενά σε Πυροσβέστες μιας και επιλέχθηκε το πιο εύκολο και φθηνό να στελεχωθούν οι νέες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αεροδρομίων και εθνικών οδών από το υφιστάμενο προσωπικό. Πραγματικά κενά που ‘έλειψαν από την υποστήριξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
  4. Μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων σε «μετασυνταξιοδοτική ηλικία» και πολλά αυτά σε διαδικασία επισκευής, αγνώστου χρόνου υλοποίησης, υπό το καθεστώς της ανάσχεσης πληρωμών.
  5. Εθνικό εναέριο στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών, στην γνωστή «υπερώριμη» ηλικία, με ότι αυτό σήμανε για την επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση ειδικά τις κρίσιμες ώρες.
  6. Μισθωμένα ελικόπτερα πυρόσβεσης που η πλήρη ανάπτυξή τους, ακολούθησε μακρύτερο χρόνο από ότι προβλεπόταν.

Με όλα τα παραπάνω, το Πυροσβεστικό Σώμα, αποκρίθηκε στην πύρινη λαίλαπα που σάρωσε και φέτος τη χώρα μας και έκανε το καθήκον του, πολλές φορές με τους συναδέλφους να ξεπερνούν ακόμα και το «καλώς και σύνηθες», βαδίζοντας στο τεντωμένο σχοινί που χωρίζει την ζωή από την απώλειά της. Και δυστυχώς σε μια τέτοια επιχείρηση, έχασε την άγουρη ζωή του, ένα από τα παλικάρια μας ο Δόκιμος Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης, περνώντας με τη θυσία του στην Αιωνιότητα των Ελλήνων Ηρώων.

Την ώρα της μάχης με τις φλόγες και φέτος ειδικοί και μη, κέρδισαν το δίλεπτο της δημοσιότητας, εκφράζοντας γνώμες για το πώς σβήνουν οι πυρκαγιές, πότε σβήνουν ή δε σβήνουν και πολλοί ειδικοί ή μη, κατέθεσαν προτάσεις για το ιδεατό μοντέλο δασοπυρόσβεσης-δασοπροστασίας. Κοινή συνισταμένη βέβαια όλων των ειδικών και μη, αποτελεί η έρις επί του υψηλού στρατηγικού σχεδιασμού, των επί χαρτών επιχειρήσεων και την ακαδημαϊκή μελέτη, αφήνοντας τη «λάντζα» της δασοπυρόσβεσης στον Πυροσβέστη. Όλα τα παραπάνω βεβαίως και τα έχουμε ματαδεί, εδώ και σχεδόν 20 έτη, που το Πυροσβεστικό Σώμα έχει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης. Συζητήσεις κριτικές, όσο το φως των προβολέων της κάμερας είναι ανοικτό και από 1η Νοέμβρη σκότος μέχρι αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

Η ΕΑΠΣ σήμερα, την ημέρα λήξης της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει δημόσια πρόταση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ευκαιρία της 20ετής επετείου από την ανάληψη της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα, να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αποτίμηση – μελέτη του συνολικού πλέγματος της δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.

Να μελετηθεί και να αξιολογηθεί η προσφορά όλων των μετεχόντων στην αντιπυρική περίοδο, να συμφωνηθούν τα προβλήματα και οι υστερήσεις, να κατατεθούν οι προτάσεις των συναρμοδίων και να σχεδιαστεί το μοντέλο της δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης πάνω στα πραγματικά δεδομένα για την επόμενη εικοσαετία. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι εθνικό ζήτημα και αποτελεί πατριωτικό καθήκον όλων μας.

Με την ευκαιρία της λήξης της αντιπυρικής περιόδου, η ΕΑΠΣ εκφράζει τις ευχαριστίες της;

  • στους συναδέλφους των ΕΔ, των ΣΑ και το προσωπικό των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών που συνέδραμαν στις μάχες σε όλα τα πύρινα μέτωπα.
  • στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων που βοήθησαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους τον αντιπυρικό αγώνα.
  • στους Εθελοντές Πυροσβέστες – ενεργούς πολίτες, που ειδικά την σκληρή αυτή μνημονιακή περίοδο, βρέθηκαν δίπλα μας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη στον τόπο.
  • στους πολίτες που στα πεδία των πυροσβεστικών επιχειρήσεων, με την καλή τους κουβέντα και ένα «ποτήρι νερό» ή και παραπάνω, εμψύχωσαν τους συναδέλφους.

Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώθηκε, αλλά η μεγάλη επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της χώρας συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο. Οι Έλληνες Πυροσβέστες κάνουν το καθήκον τους και αναμένουν απλά από την Πολιτεία να κάνει το δικό της, επιλύοντας τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος

Για το ΔΣ της ΕΑΠΣ

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Σταμούλης

Ο Γενικός Γραμματέας Αναστάσιος Μανιάτης