Οι αλλαγές στο χορηγούμενο εφάπαξ Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΠΥΠΣ)

Συνάδελφοι,

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28 Δεκεμβρίου 2017 (Β-4603) η Υπουργική Απόφαση ΓΔΟΕΣ/1/1/55-α, σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται συγκεκριμένα ζητήματα αναφορικά  με το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που χορηγείται στο πυροσβεστικό προσωπικό από τον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΠΥΠΣ) του ΤΕΑΠΑΣΑ. Τα περισσότερα αποτελούν προτάσεις των εκπροσώπων των σωματείων του πυροσβεστικού προσωπικού εδώ και πολύ καιρό, που τελικά τώρα υλοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα:

  • Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι μέτοχοι του ΤΠΥΠΣ δικαιούνται το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα, όταν εξέρχονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και εφόσον δικαιώνονται κύριας σύνταξης ή προκαταβολής αυτής και έχουν συμπληρώσει δέκα (10) έτη ασφάλισης στον Τομέα. Εφόσον για τη χορήγηση του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος γίνει χρήση της απόφασης προκαταβολής κύριας σύνταξης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στην πράξη απονομής αυτής, να προκύπτει ρητά η ουσιαστική κρίση περί συνδρομής των προϋποθέσεων απονομής του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  • Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα χορηγείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 β του άρθρου 35 του Ν.4387/2016. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απονομή κύριας σύνταξης στους δικαιούχους ή έναντι αυτής.
  • Το ποσό του εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί σε κύριο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι 31-12-1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι), προκύπτει από το γινόμενο του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του αθροίσματος του μέσου μηνιαίου βασικού μισθού των τελευταίων δώδεκα (12) μηνών μέχρι την ημερομηνία λήξης της ασφάλισης τους και της οικογενειακής σταθεράς, επί τα έτη ασφάλισης έως την 31-12-2014. Η οικογενειακή σταθερά ορίζεται στο ποσό των 70,00 ευρώ και λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, με την προϋπόθεση να έχουν διενεργηθεί οι προβλεπόμενες κρατήσεις επί της οικογενειακής παροχής, για τουλάχιστον τρία (3) έτη.
  • Το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, που έχουν ασφαλιστεί σε κύριο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από την 01-01-1993 και μετά (νέοι ασφαλισμένοι) και εξέρχονται από το Πυροσβεστικό Σώμα λόγω συνταξιοδοτήσεως, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις απονομής εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, και για το χρονικό διάστημα από την έναρξη της ασφάλισης τους μέχρι την 31-12-2014, προκύπτει από το γινόμενο του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του μέσου όρου των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών που λάμβανε ο ασφαλισμένος τα τελευταία πέντε (5) έτη έως την ημερομηνία λήξης της ασφάλισης τους, οι οποίες υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης μέχρι 31-12-2014 (στις συντάξιμες αποδοχές δεν συμπεριλαμβάνεται η προσωπική διαφορά του άρθρου 155 του Ν.4472/2017).
  • Ασφαλισμένοι του ΤΠΥΠΣ, οι οποίοι δεν δικαιώνονται κύριας σύνταξης, επειδή τελούν σε κατάσταση μόνιμης ή πολεμικής διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 330/1947 (Α΄ 84) και του Ν. 875/1979 (Α΄ 50), όταν συμπληρώσουν είκοσι πέντε (25) έτη ασφάλισης στον Τομέα, ή καταληφθούν από το όριο ηλικίας του βαθμού τους, δύνανται ύστερα από αίτηση τους να λάβουν εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για το χρονικό διάστημα ασφάλισης από ενάρξεως αυτής, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για τον υπολογισμό του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος μέχρι την 31-12-2014, λαμβάνονται υπόψη τα μισθολογικά δεδομένα που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η οποία για τη χορήγηση του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος επέχει θέση ημερομηνίας διαγραφής.
  • Η προβλεπόμενη μηνιαία κράτηση εισφοράς για τους ασφαλισμένους του Ταμείου που έχουν ασφαλιστεί σε κύριο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι την 31-12-1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι), διενεργείται επί του βασικού μισθού και της οικογενειακής παροχής σε ποσοστό 4,5%, από την έναρξη ισχύος της παρούσας.
  • Η προβλεπόμενη μηνιαία κράτηση εισφοράς για τους ασφαλισμένους του Ταμείου που έχουν ασφαλιστεί σε κύριο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από 01-01-1993 και μετά (νέοι ασφαλισμένοι), διενεργείται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών, πλην της προσωπικής διαφοράς του άρθρου 155 του Ν. 4472/2017, σε ποσοστό 4%, από την έναρξη ισχύος της παρούσας.
  • Η προβλεπόμενη κράτηση της διαφοράς του βασικού μισθού ενός μηνός λόγω προαγωγής, απονομής μισθού ανωτέρου βαθμού ή οικονομικής διαβάθμισης ασφαλισμένων του Ταμείου (παρ. γ’ του άρθρου 8 του ΝΔ 2492/1953), διενεργείται σε κάθε αλλαγή του μισθολογικού κλιμακίου, στο οποίο εντάσσεται κάθε φορά ο υπάλληλος.
  • Για την επιστροφή εισφορών, σε ασφαλισμένους του Ταμείου, που εξέρχονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι δεν δικαιούνται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα, ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρ θρου 35 του Ν. 4387/2016.
  • Η καταβολή του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, στους ασφαλισμένους του Ταμείου,, υλοποιείται εντός ενδεικτικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την πλήρωση του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μετά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας, ύστερα από απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ, όταν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, ο χρόνος απόδοσης του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος στους δικαιούχους δύναται να παραταθεί κατά έξι (6) μήνες επιπλέον.
  • Σχετικά με το χρόνο ασφάλισης των μετόχων του Ταμείου για τον υπολογισμό του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, λαμβάνεται υπόψη όλος ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα αντίστοιχα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Χρόνος πλήρους έτους ασφάλισης, υπολογίζεται σε ακέραιους μήνες, συνυπολογιζόμενου του τελευταίου μήνα ως ακέραιου, εφόσον υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες.
  • Οι προαναφερόμενες νέες διατάξεις έχουν ισχύ από 01-01-2017,ενώ ειδικότερα οι διατάξεις που αφορούν στον υπολογισμό του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις μετόχων των οποίων η ασφάλιση λήγει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας και μετά. Δεν έχουν εφαρμογή σε όσους μετόχους έχουν ήδη λάβει το εφάπαξ χρηματικό τους βοήθημα μέχρι την έναρξη ισχύος των ανωτέρω ρυθμίσεων.

Με τιμή για το ΔΣ της ΕΑΠΣ

Ο Πρόεδρος – Ιωάννης Σταμούλης

Ο Γενικός Γραμματέας – Αναστάσιος Μανιάτης