Η ενημέρωση των παιδιών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση

 
Προς : Diamantis Sport School κ.Διαμαντή Γιάννη

Κύριε

Σε φυλλάδιο της επιχείρησής σας, μεταξύ των άλλων παρέχονται πληροφορίες για την εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Επίσης ως “επαγγελματικό προσανατολισμό” δίνεται το περίγραμμα του πυροσβεστικού επαγγέλματος, σε κείμενο με τον τίτλο “Δάσκαλος το καλοκαίρι – Πυροσβέστης το χειμώνα”, όπου μεταξύ των άλλων το περιγράφετε ως “επάγγελμα με μικρή περίοδο απαιτήσεων, κόπωσης – επικινδυνότητας.”.

Προσπερνώντας τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό που μας αποδίδεται ως Επαγγελματίες, σας επισημαίνουμε μόνο ότι τα στοιχεία που αναφέρεται ως επαγγελματικό περίγραμμα του Πυροσβεστικού Επαγγέλματος, απέχει από την πραγματικότητα. Και επειδή η επαγγελματική σας ασχολία, απευθύνεται στη νέα γενιά και δη σε μαθητές, που επιλέγουν την Σχολή Φοίτησής τους και κυρίως το επάγγελμά τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώνονται σωστά και αντικειμενικά. Και επειδή και εσείς μπορεί να έχετε ελλειπή ενημέρωση, θα μας επιτρέψετε μιας και ακόμα είμαστε προ του καλοκαιριού και έχουμε άφθονο χρόνο όπως υπονοείτε, να σας ενημερώσουμε:

  1. Το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί καθ όλη τη διάρκεια του έτους, παρέχοντας υπηρεσίες πυρόσβεσης, πυροπροστασίας και διάσωσης.
  2. Ενδεικτικά σας πληροφορούμε ότι το 2017 στη χώρα πραγματοποιήθηκαν 59.938 Πυροσβεστικοί έξοδοι, δηλαδή 164 κατά μέσο όρο ημερησίως. Η ανάλυση των χιλιάδων αυτών συμβάντων που επεμβαίνει το Πυροσβεστικό Σώμα, δείχνει ότι οι απαιτήσεις του επαγγέλματος είναι διαρκείς σε όλο το χρόνο.

Μήνας               συμβάντα        ( % )
Ιανουάριος            5.562            9,28
Φεβρουάριος         3.796             6,33
Μάρτιος                4.461             7,44
Απρίλιος               4.777             7,97
Μάϊος                   4.045            6,75
Ιούνιος                 4.985            8,32
Ιούλιος                 6.037           10,07
Αύγουστος            5.579            9,31
Σεπτέμβριος          5.306            8,85
Οκτώβριος            5.414            9,03
Νοέμβριος            5.387             8,99
Δεκέμβριος           4.589             7,66

Επίσης να σας ενημερώσουμε ότι σε κάθε πυροσβεστική – διασωστική επιχείρηση που λαμβάνει μέρος το πυροσβεστικό προσωπικό, υπάρχει και μεγάλη επικινδυνότητα και εξαιρετική κόπωση. Ειδικά το επικίνδυνο του επαγγέλματος, είναι ιδιαίτερα εύκολο να το διαπιστώσετε. Απλά κάντε μια επίσκεψη στο Ηρώον του Πυροσβεστικού Σώματος για να δείτε τους δεκάδες συναδέλφους – Ήρωες που έπεσαν πάνω στο” καθήκον”. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.fireservice.gr/el_GR/pesontes-sto-kathekon1, θα βρείτε συγκεκριμένα στοιχεία.Επίσης να σας ενημερώσουμε από το σύνολο των συμβάντων τα 27.107 αφορούν παροχές βοήθειας και επεμβάσεις σε ανελκυστήρες, όπου η άμεση επέμβαση των Πυροσβεστών διέσωσε ανθρώπους από 1.047 Παροχές Βοήθειας και απεγκλώβισε ανθρώπους από 8.269 επιχειρήσεις σε ανελκυστήρες

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι απλά δεν είχατε ολοκληρωμένη εικόνα του Πυροσβεστικού Σώματος. Τέλος πιστεύουμε ότι όταν απευθυνόμαστε στην νέα γενιά, πρέπει να είμαστε όσο το δυνατότερο προσεκτικοί και ενημερωμένοι.

Για το ΔΣ της ΕΑΠΣ

Ο Πρόεδρος Γιάννης Σταμούλης

Ο Γεν. Γρμματέας Αναστάσιος Μανιάτης