Στη 83η Δ.Ε.Θ. η παρουσία του ένστολου συνδικαλισμού: «χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ανάπτυξη»

Στην Θεσσαλονίκη, εν όψη των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, αναπτύχθηκαν οι δράσεις του ένστολου συνδικαλισμού των ΣΑ και ΕΔ. Η ΕΑΠΣ συμμετείχε σε όλες τις δράσεις φέρνοντας για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την φωνή και την αγωνία των Αξιωματικών του ΠΣ για τα προβλήματα τόσο του πυροσβεστικού προσωπικού όσο και του πυροσβεστικού οργανισμού.

Την Παρασκευή 7/9/2018 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» δόθηκε συνέντευξη τύπου όπου εκφράστηκε η αγωνία για την υφιστάμενη κατάσταση και στάλθηκε προειδοποίηση στην Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, αναμένοντας κατά την διάρκεια των εξαγγελιών με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του τόσο για το ένστολο δυναμικό της Χώρας όσο και για τη βελτίωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών σε όλη την επικράτεια.

Επίσης δόθηκε η προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση ότι το Συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο τη «μεταμνημονιακή εποχή» να διεκδικήσει με κάθε τρόπο όλα αυτά που αφαιρέθηκαν με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους. Η πλήρης συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποτελέσει και το πρώτο δείγμα γραφής οπότε θα φανεί και η αξιοπιστία των όποιων αυριανών ανακοινώσεων του κου Πρωθυπουργού. Τυχόν ανακολουθία λόγων και έργων θα λάβει την πρέπουσα απάντησή της από το σύνολο των ενστόλων.

Μετά τη συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι, της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την Υπουργό κ. Όλγας ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, την Υφυπουργό κα Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ.

Στην πολιτική ηγεσία τονίστηκε ότι τα Σώματα Ασφαλείας την οκταετία των μνημονιακών πολιτικών επλήγησαν βάναυσα εξαιτίας των περικοπών των λειτουργικών τους δαπανών ενώ επλήγη και το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι υπηρεσίες λειτουργούν με το φιλότιμο των συναδέλφων που θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος για να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης. Στην πολιτική ηγεσία αναπτύχθηκαν αναλυτικά όλα τα αιτήματα των Ομοσπονδιών που στοχεύουν στην ενίσχυση των υπηρεσιών τους και στην ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος όσον αφορά ειδικότερα την αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν από τα μνημόνια στους μισθούς και τις συντάξεις όλων των ενστόλων.

Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας δηλώθηκε πλήρης κατανόηση για το εύρος και την ουσία των αιτημάτων και συμφωνήθηκε να υπάρξει τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα νέα συνάντηση με στόχο την δρομολόγηση λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα.

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στον Λευκό Πύργο, στάλθηκαν ηχηρά μηνύματα στην Κυβέρνηση και στον πολιτικό κόσμο της Χώρας. νταποκρινόμενοι στο κάλεσμα όλων των Ομοσπονδιών, οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών, των Λιμενικών και των Στρατιωτικών, τα Προεδρεία των Ειδικών Φρουρών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης, καθώς και Σύνδεσμοι και Ενώσεις Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων από όλη τη Χώρα, έδωσαν βροντερό «παρών» στο Λευκό Πύργο, και εν συνεχεία, στην πορεία που ακολούθησε προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου με συνθήματα και αποδοκιμασίες, εκδήλωσαν την αγανάκτηση και την οργή τους για τις μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν τους ένστολους στην απαξίωση και στο μαρασμό. Απαίτησαν δε από όλους σεβασμό στο ένστολο δυναμικό της Χώρας και λήψη ουσιαστικών αποφάσεων που θα ενισχύουν το αξιόμαχό τους και θα επιβεβαιώνουν στην πράξη το πραγματικό ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύντομο χαιρετισμό στους χιλιάδες συγκεντρωθέντες απηύθυναν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ και ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κ. Ιωάννης ΔΕΛΗΣ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ και ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννης ΣΑΡΙΔΗΣ, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θερμαϊκού κ. Γεώργιος ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ.

Ακολούθησαν αγωνιστικοί χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Ευάγγελο ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟ, τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτρη ΣΑΪΤΑΚΗ, τον Β’ Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών Ταξίαρχο ε.α. κ. Γεώργιο ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου ΑΞΙ.Α. Συζύγων Θανόντων, κα Βασιλική ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ.

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στους διοργανωτές της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κ. Δημήτριο ΡΩΤΑ, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτριο ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ιωάννη ΣΤΑΜΟΥΛΗ, τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιο ΜΑΡΑΓΚΟ, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιο ΔΡΙΒΑΚΟ, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Ιωάννη ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, οι οποίοι συνόψισαν με εμφαντικό τρόπο και επιχειρήματα την καθολική απαίτηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος για μια άλλη πολιτική στο τομέα της ασφάλειας, που θα δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των υπηρεσιών και που θα ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες σε όλα τα στελέχη και το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Το video των ομιλιών των Προέδρων ΠΟΕΥΠΣ και ΕΑΠΣ

Μετά τις ομιλίες των Προέδρων, ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης, προκειμένου να επιδοθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας στην 83η ΔΕΘ στη νέα Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία ωστόσο απουσίαζε, καίτοι είχε ενημερωθεί. Οι πρόεδροι δεν επέδωσαν το Ψήφισμα στη Γραμματέα αυτής, αλλά το θυροκόλλησαν.

  

Το Σαββάτο το πρωί η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΑΠΣ και της Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του πληροφοριακού κέντρου του Π.Σ. στην Δ.Ε.Θ. του οποίου η θεματική ενότητα, ήταν αφιερωμένη στην πυροσβεστική εκπαίδευση. Στα πλαίσια της δράσης δόθηκε η δυνατότητα στα στελέχη της ΕΑΠΣ να έχουν συναντήσεις με την πυροσβεστική και πολιτική ηγεσία, καθώς και με την αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής που επισκέφθηκε το χώρο.

Το Σαββάτο το βράδυ, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας, αναφερόμενος στη “μεταμνημονιακή πολιτική” μεταξύ των άλλων δήλωσε: “Ήδη, από σήμερα κιόλας, έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν. Καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, συνολικού ύψους 1 δισ. εντός τους 2018» κλπ.” Άμεσα με κοινή ανακοίνωση τα σωματεία του χώρου μεταξύ των άλλων αναφέρουν:

“Οι Ομοσπονδίες, τις προσεχείς ημέρες, θα ενημερωθούν, πώς ακριβώς εξειδικεύεται αυτή η αόριστη αναφορά του κ. Πρωθυπουργού και θα πράξουν ανάλογα, τονίζοντας ότι τυχόν προσπάθεια αποπροσανατολισμού του συνδικαλιστικού μας κινήματος, θα πέσει στο κενό. Το εύρος των προβλημάτων και των αιτημάτων, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στο Ψήφισμα διαμαρτυρίας, θέτουν προ των ευθυνών τους, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Χώρας, που πρέπει να αφήσει τα μικροπολιτικά και επιζήμια, εις βάρος των ενστόλων και της ασφάλειας των πολιτών, παιγνίδια.

Με την ελπίδα ότι, η δήλωση του Πρωθυπουργού, «να γίνει η Ελλάδα, πρότυπο Χώρας που θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων», δεν θα αποτελέσει άλλη μια πομφόλυγα, από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε τον ίδιο, αλλά και το σύνολο των συναδέλφων και των συναδελφισσών μας, ότι στη «νέα εποχή», το δικό μας «ΠΑΡΩΝ» θα μείνει στην Ιστορία!

Ο δρόμος για τη δική μας «Ιθάκη», είναι ακόμα μακρύς!”