Δράσεις ΕΑΠΣ

Αρ. Πρωτ. : 4721 // 30-10-2019

Συνάδελφοι

Τελευταία μέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου και το πυροσβεστικό προσωπικό του Π.Σ. έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στα πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα.

Διασφαλίσαμε με τον καλύτερο τρόπο την ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας και τον εθνικό φυσικό πλούτο. Προασπίσαμε την πολιτική προστασία της πατρίδας μας συμβάλλοντας στην διατήρηση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας της χώρας.

Η Ένωσή μας όπως σταθερά έχει επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σεβασμό στο λειτούργημα του πυροσβεστικού επαγγέλματος, όλο αυτό το διάστημα, προχώρησε σε παρεμβάσεις προς την ηγεσία, πολιτική και φυσική, για την επίλυση εργασιακών προβλημάτων και «διοικητικών υπερβάσεων» προσπαθώντας να διασφαλίσει τόσο τα δικαιώματα των συναδέλφων – μελών της, όσο και την απαραίτητη εργασιακή ειρήνη, αναγκαίο συστατικό για την αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού μηχανισμού.

Στις 18 Ιουνίου στο συνέδριο της ΠΟΕΥΠΣ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ Γ. Βιντζηλαίος επανέλαβε την σταθερή θέση της ΕΑΠΣ για συστράτευση των σωματείων του Π.Σ. για την διεκδίκηση των κοινών προβλημάτων, για ένα ασφαλή εργασιακό περιβάλλον αντάξιο της προσφοράς και του έργου του Έλληνα Πυροσβέστη.

Σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο με τα σωματεία των ενστόλων την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, η ΕΑΠΣ συμμετείχε στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εγκαινίων στην Δ.Ε.Θ. Κοινό το μήνυμα για την έκφραση της αγωνίας μας, να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για την επίλυση των χρόνιων και δίκαιων προβλημάτων μας.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης στην Θεσσαλονίκη, το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των Αξιωματικών – μελών της ΕΑΠΣ της Βορείου Ελλάδας όπου συζητήθηκαν εκτός από τα γενικότερα προβλήματα και τα ειδικότερα που απασχολούν τους συναδέλφους στην περιοχή.

Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στα εκκρεμή προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά ιδιαίτερα για το συνολικό πλαίσιο της πολιτικής προστασίας στη χώρα.
Ο κ. Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε την προσφορά των Πυροσβεστών στην κοινωνία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες προκειμένου να προστατεύουν την ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός προκειμένου να λυθούν τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

Στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Β.Ματθαιόπουλο. Στον κ. Αρχηγό επισημάνθηκε ότι η τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή χρήση του καθεστώτος της γενικής και μερικής επιφυλακής, με αποτέλεσμα την υπέρ του μέτρου υπερεργασία του πυροσβεστικού προσωπικού. Αυτή η υπερεργασία θα πρέπει να αποτιμηθεί οικονομικά και να δοθεί η ανάλογη χρηματική αποζημίωση στο πυροσβεστικό προσωπικό. Επίσης η ΕΑΠΣ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την απώλεια της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας του προσωπικού, μετά την πρόχειρη και αιφνιδιαστική μεταφορά και υπαγωγή των υγειονομικών Αξιωματικών του Π.Σ. στο 251 Γ.Ν.Α. Ο κ. Αρχηγός δεσμεύτηκε ότι οι Υγειονομικοί Αξιωματικοί της Περιφέρειας θα παραμείνουν στις Υπηρεσίες τους και θα υπάρξει μέριμνα για την Αττική, ώστε να παραμείνει από ένας Υγειονομικός Αξιωματικός σε κάθε Δ.Π.Υ.(παθολόγοι ή γενικοί ιατροί). Τέλος η ΕΑΠΣ εξέφρασε στον κ.Αρχηγό την ανάγκη για την επιστροφή στην κανονικότητα, την τρωθείσας επετηρίδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες κρίσεις και προαγωγές με τις γνωστές υπερπτήσεις, ολίγων και τις παρακάμψεις εκατοντάδων Αξιωματικών. Αυτό αναμένουμε να γίνει με δική του εισήγηση, στη δεύτερη βαθμού κρίση, προ του τέλους του έτους.

Παράλληλα του εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για τυχόν πρακτικές άνισης αντιμετώπισης Αξιωματικών κατά τις διαδικασίες επανάκρισης, που είχαν σαν αποτέλεσμα την πριμοδότηση συγκεκριμένων συναδέλφων, ενώ του ζητήσαμε και την προστασία συναδέλφων που καθίστανται στόχοι ανώνυμων δημοσιευμάτων.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.